Historia i kultura Zamościa

Zamość należy do najbardziej cennych polskich zespołów architektonicznych – znajduje się tu wiele zabytków wpisanych na listę UNESCO. Z tego i wielu innych powodów jest tak licznie odwiedzany nie tylko w sezonie letnim. W mieście znajduje się duża baza noclegowa co dodatkowo sprzyja turystyce. Przyjezdni często korzystają z internetu by przed przyjazdem zarezerwować nocleg. Można to szybko zrobić wpisując w wyszukiwarkę hasło: "noclegi Zamość". W wynikach wyszukiwania wyświetli się wiele stron hoteli i pensjonatów, które oferują niedrogie i komfortowe noclegi.

ZOO

Ogród był początkowo niewielkim zwierzyńcem zlokalizowanym koło Męskiego Gimnazjum. Założycielem i pomysłodawcą był nauczyciel Stefan Miller. W ogrodzie zamieszkiwało niewiele zwierząt, którymi zajmowali się uczniowie, a pożywienie było kupowane z prywatnych funduszy Millera. Z biegiem lat ZOO rozrosło się do wielkich rozmiarów, a obecnie teren zamieszkuje setki egzotycznych zwierząt, gadów i ssaków.

Rotunda

Rotunda powstała w XIX wieku i była częścią zmodyfikowanych przez Rosjan umocnień Twierdzy Zamość. Znajdowała się około 500 metrów przed fosą i jej zadaniem była obrona miasta od południowej strony. W drugiej połowie XIX wieku powstał tu skład amunicji. Podczas drugiej wojny światowej znajdował się w tym miejscu obóz przejściowy. Rotunda zasłynęła w tym okresie jako miejsce masowych egzekucji ludności Zamościa. Dziś znajduje się tu Muzeum Martyrologi, cmentarz ofiar oraz wystawa przedstawiająca dzieje regionu podczas drugiej wojny światowej.

Arsenał

Zamość był zbudowany jako twierdza i jako miasto idealne posiadał strefy, które odpowiadały za konkretne dziedziny życia. Strefą odpowiadającą za obronność był arsenał znajdujący się w pobliżu Pałacu Zamoyskich. W tym samym celu służył również Rosjanom podczas zaborów. Obecnie mieści się tu Muzeum Barwy i Broni, które jest łączone z Bastionem III, w celu rozbudowy i powstania Muzeum Fortyfikacji i Broni.

Muzeum Zamojskie

Muzeum Zamojskie mieści się w Kamienicy Pod Aniołem, która jest zlokalizowana na rynku, w północnej pierzei. Zarówno samo muzeum, jak i jego lokalizacja jest warta obejrzenia. Kamienica Pod Aniołem to jedna z najstarszych kamienic, która zachowała w pełni swój pierwotny układ wnętrz i oryginalne zdobienia. W muzeum jest zaprezentowana historia Zamościa.