Iwonicz Zdrój – uzdrowisko wśród pięknego krajobrazu

Iwonicz Zdrój jest miastem wypoczynkowym, leżącym w województwie podkarpackim. Jest to jedno z najstarszych uzdrowisk w Polsce, w którym do dziś możemy korzystać z wyjątkowego klimatu i sanatoriów. Iwonicz Zdrój okalają liczne wzniesienia, które zapewniają nam rozrywkę oraz wspaniały krajobraz. Sama miejscowość znajduje się w dolinie Iwonickiego Potoku, który dodaje miejscu uroku. Baza noclegowa położona jest na skraju cywilizacji, wśród lasów bukowo-jodłowych. Tu możemy prawdziwe wypocząć i odetchnąć pełną piersią. Przyczyną tego faktu, są liczne źródła wody mineralnej oraz odwierty solankowe. Iwonicz Zdrój posiada bogatą ofertę miejsc noclegowych, którą znajdziesz w internecie wpisując w wyszukiwarkę hasło: noclegi Iwonicz Zdrój baza. Na pewno każdy znajdzie wymarzone miejsce dla siebie i na swoją kieszeń.

Iwonicz Zdrój to liczące ponad 400 lat tradycyjne uzdrowisko, którego atutem są ogromne pokłady wód mineralnych, solankowych oraz siarczkowych. Pijalnie wód, z położonymi w okolicy sanatoriami, skupiają się na leczeniu chorób układu oddechowego, nerwowego, trawiennego oraz narządów ruchu. Warunki klimatyczne w miejscowości sprzyjają także w leczeniu chorób reumatologicznych, osteoporozy oraz otyłości. Wody iwonickie stosowane są w postaci pitnej, kąpieli, inhalacji, a także do wytwarzania produktów uzdrowiskowych. Najbardziej znanym źródłem jest Bełkotka, wypływająca ze stoków Góry Przedziwnej. Źródło jest najstarszym w okolicy pomnikiem przyrody, który niegdyś uważany był za najcenniejsze ujęcie wody. Ilość propozycji pijalni wód sprawia, że do wyboru mamy produkty o ciekawych komponentach, które wpływają na liczne schorzenia, przez co należy je odpowiednio stosować.

Podczas pobytu w Iwoniczu Zdroju największą atrakcją, na której skupimy swoją uwagę, są naturalne walory miejscowości, a więc wody mineralne. Z pewnością to nie jedyny atut, dla którego warto odwiedzić te strony. Wśród propozycji, które na nas czekają podkreślić trzeba obecność licznych szlaków turystycznych. Wymienić można pieszy Główny Szlak Beskidzki, którego przemierzenie zajmie nam około 2,5 godziny, rowerowy szlak między zdrojami o długości 24 kilometrów oraz wiele innych. Dobrze jest się wybrać na szlak imienia Pola, który prowadzi wokół Bełkotki, a także na szlak Bełzy, prowadzący przez Żabią Górę.
Iwonicz Zdrój pozwala na spokojne spędzenie czasu, w otoczeniu pięknej natury i zabytkowego charakteru miejscowości. Do dyspozycji mamy tu wiele innych atrakcji, które umilą nasz pobyt. Nie zabraknie okazji do uprawiania sportu oraz zapoznania się z przeszłością miejscowości. Tak spędzony czas pozostawi głębokie wrażenie na wiele lat.