Jakie atrakcje dla dzieci oferuje Malbork?

Malbork, miasto powiatowe na Pomorzu [zobacz na wikipedia.org/wiki/Pomorze], jest miejscem bardzo chętnie odwiedzanym przez turystów. To można łatwo wytłumaczyć. Miasto, które uzyskało prawa miejskie pod koniec XIII wieku ma za sobą bardzo burzliwą historię. Także i dzisiaj możemy tutaj odwiedzić wiele zabytków, które o tej historii przypominają. Jednak Malbork to nie tylko ciekawe miejsce dla wszystkich wielbicieli historii. Miasto to oferuje także sporo atrakcji dla najmłodszych turystów.

Osoby, które planują pobyt w Malborku z dziećmi, powinny zarezerwować sobie przynajmniej jedno popołudnie na to, aby odwiedzić tutejszy Dino Park, czyli Park Ruchomych Dinozaurów i Smoków. W Dino Parku można obejrzeć kilkadziesiąt dinozaurów, które pochodzą z różnych epok geologicznych. Niezwykłe jest to, że prezentowane stwory się poruszają. Po parku chodzimy specjalnie wytyczoną ścieżką edukacyjną – to rozrywka połączona z nauką. Warto dodać, że najwyższy z dinozaurów ma wysokość 8 metrów, najdłuższy zaś jest długi aż na 22 metry. W Dino Parku znajduje się duży plac zabaw dla dzieci.

Interesującym miejscem, które można odwiedzić także i z dziećmi jest Pracownia Ceramiczna Stare Miasto, gdzie organizowane są warsztaty dla turystów. Warto zaznaczyć, że w tej oryginalnej pracowni ceramicznej można naprawdę miło spędzić czas. Zajęcia dostosowuje się do umiejętności oraz wieku uczestników. Zatem także i najmłodsi będą się świetnie bawić. W pracowni można dowiedzieć się, jak powstaje ceramika, zakupić przedmioty ceramiczne, a także spróbować swoich sił w pracy z prawdziwym kołem garncarskim. To wspaniale przeżycie także i dla dzieci!

Także i te osoby, które zdecydowały się wjechać na wakacje z dziećmi, mogą zaplanować wizytę w Zamku Krzyżackim w Malborku [zobacz na facebook.com/Muzeum.Zamkowe.w.Malborku/]. Ten monumentalny budynek na pewno zrobi duże wrażenie także i na młodszych gościach. Zresztą w zamku można podziwiać wiele różnych wystaw, które prezentują np. dawną broń, dzieła sztuki, rzemiosło artystyczne, porcelanę itd. Jest tutaj tyle różnych wystaw, że każdy może liczyć na coś ciekawego.

Planując wycieczkę do Malborka, powinniśmy od razu sprawdzić, jak wygląda baza noclegowa [dostępna na meteor-turystyka.pl/noclegi,malbork,0.html] tego miasta. Trzeba przyznać, że nie można narzekać. Jeśli tylko wpiszemy w okienko wyszukiwarki frazę "noclegi Malbork" lub zbliżone słowa, szybko znajdziemy oferty hoteli, pensjonatów i innych obiektów noclegowych. Rezerwacji można zazwyczaj dokonać przez internet.

3 komentarzy

1. dusiaa

Fajne miejsce, które kojarzy się głównie z Krzyżakami, ale prawda jest taka, że poza zamkiem jest tu wiele innych ciekawych miejsc

2. Beza