Krótki przewodnik po Rabce-Zdroju

Na każdy wyjazd, nawet na ten wcześniej przemyślany i zaplanowany warto wyposażyć się w niezbędne informacje o miejscu swoich wakacji. Choć Rabka-Zdrój jest miejscem, o którym nie trudno znaleźć informacje to jednak turyście przyda się mini przewodnik po najważniejszych miejscach. Z taką wiedzą możemy być pewni, że wykorzystamy urlop w stu procentach.

Co robić w Rabce

Na to pytanie można rozpisywać się na stronach, ale jeśli chcemy otrzymać krótkie informacje to najlepiej udać się do Centrum Kultury w Rabce, aby zasięgnąć informacji o aktualnych imprezach, wydarzeniach, koncertach i wielu innych ciekawostkach letnich. Tutaj łatwo o znalezienie trasy rowerowej, kortów i sal sportowych, basenów, ale także i czegoś dla zaspokojenia swoich wewnętrznych potrzeb, mianowicie muzeów, kościołów, skansenu i innych atrakcyjnych zabytków i miejsc, które ubogacą nas w kolejne przeżycia.

Jakie noclegi wybrać

Aby wyjazd okazał się sukcesem warto poszukać atrakcyjnych noclegów w Rabce. To z pewnością nie będzie zbyt trudne, gdyż jest ich tutaj na pęczki. Jednak cena zawsze idzie w parze z jakością. Jeśli nasza kieszeń nam pozwala to można skorzystać z luksusowych miejsc w hotelach z własnym basenem czy siłownią. Chcąc zaoszczędzić możemy wybrać coś skromniejszego u właścicieli pokoi gościnnych, hosteli i w innych miejscach oferujących nieco tańsze opcje zakwaterowania.

Gdzie zjeść

To także nie będzie problem, gdyż jest tutaj bardzo dużo miejsc cieszących się pochlebną opinią, w których można dobrze zjeść . Liczne karczmy, stołówki, restauracje oraz puby serwują najbardziej wyszukane dania jak również bardziej tradycyjne obiady czy kolacje. Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Dużą popularność zyskały w Rabce lodziarnie serwujące lody o tradycyjnej recepturze. Ich jakość i smak zwalają z nóg. Wybór także jest bardzo duży. Można się skusić na tradycyjne smaki takie jak truskawkowe czy malinowe, ale są również i bardziej wyszukane lody, takie jak o smaku bazylii, róży z miętą czy o smaku piwa.

Które atrakcje wybrać

To także bardzo istotne pytanie. Wszystko zależy od osobistych zainteresowań i upodobań. Dobrze odnajdą się tutaj osoby lubiące pływanie, jazdę rowerem, gry zespołowe, spacery, wspinaczkę górską czy jazdę konno. Dla dzieci szczególnie polecane są warsztaty garncarskie i akademia malarstwa na szkle oraz znany i lubiany teatr Rabcio. Koniecznym do odwiedzenia miejscem jest oczywiście Rabkoland, z którego każde dziecko wychodzi z szerokim uśmiechem.