Łazy na letnie wakacje

Każdego roku nad polskim morzem wypoczywają setki tysięcy turystów zarówno z kraju, jak i z zagranicy. Skąd bierze się ta niesamowita popularność regionu, który przecież nie należy do najtańszych w naszym kraju, a co więcej nigdy nie można być pewnym pogody, która jest tak ważna podczas odpoczynku na plaży?

Zdecydowana większość letników twierdzi, że największą zaletą Morza Bałtyckiego i jego polskiego wybrzeża jest świetnie rozwinięta baza noclegowa oraz rewelacyjny klimat, niespotykany nigdzie indziej w tych rejonach. Mnóstwo osób odwiedza województwo pomorskie z jeszcze innego powodu. Otóż wszyscy Ci, którzy cierpią na różnego rodzaju schorzenia układu oddechowego, krążeniowego, a nawet trawiennego z powodzeniem mogą tutaj nieco podleczyć swoje nadwątlone zdrowie. Morskie powietrze przesycone jest bowiem prozdrowotnym jodem oraz niesamowitym zapachem olejków eterycznych, pochodzących z lokalnych lasów sosnowych. Gdzie jednak szukać takiej niesamowitej mieszanki i cudnej atmosfery, o której tyle się słyszy przed wyjazdem, a której dość trudno zaznać w popularnych i z reguły bardzo zatłoczonych nadmorskich kurortach? Bardzo dobrym wyborem w tym przypadku są niewielkie i stosunkowo niepozorne Łazy.

Ta malutka wieś położona niedaleko Mielna [informacje na Facebook] w powiecie koszalińskim to świetny wybór zarówno na rodzinne wakacje z dziećmi, jak i na romantyczny weekend tylko we dwoje czy na samotną podróż w poszukiwaniu ciszy oraz spokoju na łonie natury. Niemal cały teren Łazów został kilka lat temu objęty obszarem chronionego Koszalińskiego Pasa Nadmorskiego. Rejon ten z wyjątkiem terenów zabudowanych wchodzi w całości w skład obszaru Natura 2000 Jezioro Bukowo. W lokalnym nadmorskim lesie, który ciągnie się od zachodu na wschód, przeważają piękne i zadbane sosny w różnorakiej postaci krzewów i drzew. Można tam również spotkać trochę dębów szypułkowych i brzóz, a także niesamowicie pachnących jałowców, leszczyn i wierzb.

Łazy oferują noclegi [informacje na Meteorze] właśnie w tych niesamowitych warunkach okolicznej przyrody, którą warto zobaczyć i poczuć pełną piersią. Nie ulega wątpliwości, że wczasy na Morzem Bałtyckim to strzał w dziesiątkę, a Łazy to perła w nadmorskim pasie plaż i zatłoczonych kurortów i uzdrowisk. Z pewnością nie warto czekać i już teraz rezerwować wakacje w tym uroczym zakątku ukrytym pośród sosnowych lasów.

1 komentarz

1. Kurkawodna

Przydałby się urlopik.. nie ma to jak polskie morze

Odpowiedz