Odwiedzamy Małopolskę – Wadowice

W życiu każdego człowieka zdarzają się chwile, w których robi pewne rzeczy z konieczności lub dlatego, że wypada. Często nawet podróżujemy w miejsca, które trzeba zwiedzić. Są jednak na mapie Polski miasta, gdzie każdy ma ochotę pojechać. Nie na wakacje czy urlop, lecz również po to, by poznać historię i ciekawą architekturę. Do takich miejsc należą: Auschwitz, Warszawa czy Wadowice. Wszystkie wymienione miejscowości niosą ze sobą ogromne pokłady wiedzy i symboliki, a podróżujemy do nich, by przeżyć chwile refleksji nad zdarzeniami czy ludźmi łączącymi się z nimi.

Wadowice zasłynęły jako rodzinne strony Jana Pawła II, największego Polaka XX wieku. Ta mała miejscowość położona w województwie małopolskim, jest celem pielgrzymek naszych rodaków. Tu bowiem wychował się święty już Karol Wojtyła, późniejszy papież Jan Paweł II. Jego praca budowała mentalność narodów, a jego śladami do dziś podążają tysiące turystów. Kto z nas nie chciałby zobaczyć domu, w którym wychował się papież? Jest to możliwe, gdyż powstało w tym miejscu muzeum, choć to nie jedyna pamiątka, którą warto zobaczyć.

Wadowice pełne są miejsc związanych z Karolem Wojtyłą. Podróżując do tego miasta nie zapomnijmy przystanąć w małej kawiarni na kremówce. Dodatkowym atutem jest fakt, że baza noclegowa w Wadowicach jest dobrze zorganizowana, a za nocleg przyjdzie nam zapłacić około 50 złotych. To niewiele, biorąc pod uwagę wartość historyczną i emocjonalną miejsca. Nie zapomnijmy, że noclegi w takich miejscowościach szybko znajdują amatorów, toteż planując wyjazd, zarezerwujmy pokój z wyprzedzeniem. Należy również zabrać ze sobą przewodnik, wówczas mamy pewność, że nie przeoczymy żadnego wartego uwagi elementu czy budowli.