Śląsk wabi Węgierską Górką

Węgierska Górka to niewielka miejscowość położona w południowej Polsce, w województwie śląskim. Znajduje się ona w bliskim sąsiedztwie Beskidu Śląskiego i Żywieckiego. Przez nią przepływa rzeka Soła [zobacz: http://forum.kajak.org.pl/ipb/topic/1278-so%C5%82a/], nad którą jest ciekawy most. Z roku na rok w te okolice przybywa coraz więcej turystów. Co sprawia, że naprawdę warto odwiedzić Węgierską Górkę? Co warto zobaczyć w tych okolicach?

To przede wszystkim miejsce atrakcyjne ze względów przyrodniczych. Jeśli szukamy spokojnej miejscowości, w stosunkowo niewielkiej odległości od pięknych gór – trafiliśmy! Przez Węgierską Górkę przebiega Główny Szlak Beskidzki, co sprawia, że możemy tutaj ciekawie spędzić czas. Szczególnie letnie, wakacyjne wyprawy służą takim wędrówkom. Warto wybrać wioskę na swoje miejsce noclegowe, ponieważ baza w tym miejscu sprzyja wypoczynkowi na łonie natury, ale także i całkowitemu relaksowi w komfortowych warunkach. W tych okolicach powstaje coraz więcej różnych możliwości, jeśli chodzi o noclegi. Węgierska Górka oferuje nam przede wszystkim skorzystanie z gospodarstw agroturystycznych czy kwater prywatnych, co gwarantuje udany wypoczynek [zobacz: http://meteor-turystyka.pl/noclegi,wegierska-gorka,0.html]. Warto skusić się na taką propozycję, gdyż może być to ciekawa przygoda dla każdego turysty. Znajdujące się w okolicy szlaki turystyczne zachęcają do wypraw i stwarzają możliwości co do aktywnego spędzania czasu na świeżym powietrzu. Jeśli będziecie już w tej okolicy, koniecznie musicie zaglądnąć do Iwonicza-Zdroju [zobacz: http://caritasbp.pl/iwonicz-zdroj-uzdrowisko]. Miejscowość uzdrowiskowa położona wśród pięknego krajobrazu.

W Węgierskiej Górce znajdziemy jednak także zupełnie inne atrakcje. To miejsce jest bardzo rozpoznawalne wśród osób, które interesują się historią II wojny światowej. Przez wielu wioska jest nazywana Westerplatte Południa, a w tej okolicy znajdziemy wiele fortów – pozostałości po obwarowaniach z czasów wojennych. Nic dziwnego, że przyjeżdżają w te okolice szczególnie chętnie miłośnicy historii. W tym miejscu odbywały się ważne, strategiczne bitwy, dlatego też warto poznać ten aspekt miejscowości.

W Węgierskiej Górce znajdziemy także wiele zupełnie nowoczesnych, niedawno otwartych atrakcji. Należy do nich na przykład Aleja Zbójców czy bulwar nad Sołą. Są to niewątpliwie miejsca, które warto odwiedzić, przebywając w tych okolicach.

5 komentarzy

1. Rodzinka z Rzeszowa

Spędziliśmy uroczy czas w jednym z gospodarstw agroturystycznych w Węgierskiej Górce, było wspaniale, gospodarze bardzo sympatyczni i pomocni. No i sama miejscowość bardzo ładna. To był udany wypoczynek.

2. pomarańcza

Byliśmy w Węgierskiej Górce, a teraz jedziemy na nocleg do Malborka, o którym Carita pisała poprzednio

3. lemoniada

Ja byłam w Węgierskiej Górce, ale chyba drugi raz tam bym już nie pojechała, jakoś nie urzekło mnie to miasto