Sztutowo – cicho i pięknie

Sztutowo to dobra miejscowość na spędzenie wakacyjnego urlopu. W sezonie wakacyjnym, kiedy we wszystkim okolicznych miejscowościach turystycznych panuje chaos i tłum, tutaj liczyć można na ciszę, spokój i komfortowy relaks. Największym atutem Sztutowa są jego walory naturalne i przyrodnicze. Leży w województwie pomorskim w powiecie nowodworskim. To niedaleko dobrze znanej turystycznie miejscowości Kąty Rybackie. Dzięki tak bliskiej odległości, mieszkając w Sztutowie, nie trzeba narzekać na brak wielkomiejskich atrakcji. Warto wziąć ze sobą rower i udać się na wycieczkę po okolicy.

W sezonie wakacyjnym w Kątach Rybackich cyklicznie odbywają się Dni Rybaka. To wyjątkowe wydarzenie, ściągające wielu turystów. Urządzane są wtedy liczne pikniki, zawody sportowe, warsztaty, a także mnóstwo innych atrakcji, z których warto skorzystać. Nieodzowne są także koncerty gwiazd muzycznych. W tym czasie w Sztutowie, tak jak w całej okolicy robi się trochę tłumniej. Przybywający turyści chętnie korzystają z nieco oddalonych miejscowości, by nie narażać się na największe tłumy. Oferta wolnych noclegów [link] znacznie się wtedy uszczupla i planując przyjazd w tym terminie, trzeba pamiętać o wcześniejszej rezerwacji. To dobre miejsce dla rodzin z dziećmi. Sztutowo to liczne oferty gospodarstw agroturystycznych, pensjonatów oraz kwater prywatnych. Tutaj gościnni gospodarze zadbają najlepiej o swych gości. Dostępne są także drewniane domki letniskowe, będące alternatywą dla większych grup osób. Ich niewątpliwą zaletą są przystępne ceny i niewielka odległość od plaży. W czasie Dni Rybaka są one bardzo popularnym miejscem do spędzenia nocy przez grupy przyjaciół.

Sztutowo to także świetne miejsce dla miłośników aktywnego wypoczynku. Nie można zapominać o tutejszych lasach i przepięknej okolicy, która oferuje niezapomniany kontakt z dziką przyrodą. Okoliczne lasy mają wyznaczone ciekawe szlaki piesze oraz ścieżkę zdrowia, którymi spacery są wyjątkowo relaksujące i korzystne. Od niedawna popularny stał się tu nordic walking [pod linkiem informacje nordic walking], czyli spacer z kijkami. Ma wyjątkowo dobry wpływ na cały organizm i uprawiany jest nie tylko przez osoby starsze, ale przez wszystkich chcących utrzymać dobrą kondycję nawet w wakacje. Dostępne są także ścieżki rowerowe, gdzie podziwiać można krajobraz z innej perspektywy, a przy okazji zwiedzić okolicę.