Warto zobaczyć Mikoszewo!

Mikoszewo jest miejscowością usytuowaną w województwie pomorskim. Wieś ta jest zamieszkiwana przez ponad siedemset osób. Warto wiedzieć, iż położona jest przy samym ujściu Wisły do morza. W Mikoszewie na szczególną uwagę zasługuje między innymi przystań rybacka. Jest ona pozbawiona wszelkiej infrastruktury. Zlokalizowana tam została mała wnęka, w której cumują łodzie rybackie.

Innym miejscem, które warto zobaczyć w tej miejscowości jest dom podcieniowy. Jest to zabytkowa budowla, pochodząca z XIX wieku. Obiekt ten został zlokalizowany przy ulicy Gdańskiej 68. Dom podcieniowy należy do przykładu tradycyjnej zabudowy żuławskiej. Takie obiekty były budowane najczęściej pod koniec XVI wieku przez holenderskich mennoitów [więcej]. Warto także poświęcić chwilę, by zobaczyć Rezerwat Mewia Łacha i dzwonnice na poewangelickim cmentarzu.

Zostając na dłużej w miejscowości Mikoszewo, warto skorzystać z oferty noclegowej [informacje: Mikoszewo], jaka się tutaj znajduje. Przykładem jest Dom Wczasowy Janina. Obiekt ten został usytuowany w owej miejscowości przy ulicy Gdańskiej 22. W swojej ofercie posiada 20 miejsc noclegowych. Oferuje swoim gościom 2 pokoje dwuosobowe, 2 pokoje czteroosobowe oraz 1 pięcioosobowy domek letniskowy. Cena wynajmu każdego z oferowanych przez obiekt pokoi plasuje się od 35 do 50 złotych od osoby, natomiast za pobyt w pięcioosobowym domku zapłacimy 200 złotych.

Każdy z proponowanych pokoi wyposażony jest w łazienkę, a także telewizor. W skład domku wchodzą: sypialnia, pokój dzienny, w pełni wyposażona kuchnia oraz łazienka. Powinniśmy wiedzieć, iż obiekt ten jest czynny sezonowo. Miłośnicy aktywnego wypoczynku mogą skorzystać z boiska do siatkówki, boiska do piłki nożnej, boiska do koszykówki, a także tenisa stołowego i ping-ponga.

Dużym atutem tej miejscowości jest jej położenie na granicy rezerwatu przyrody. Ponadto cenną informacją jest fakt, iż jest to miejscowość, która posiada piękną, szeroką plażę. Innym miejscem, gdzie możemy się zatrzymać jest obiekt Pensjonat Mikoszewo. Posiada on w swojej ofercie 31 miejsc noclegowych. Na terenie pensjonatu zlokalizowane zostały grille, huśtawki, altana z grillem w ogrodzie, ogromny taras przeznaczony dla gości, a także ogrodzony parking dla ośmiu samochodów.